Preskoči do vsebine
Barvne obloge so tu!

Barvne obloge so tu!

Datum, 1. 10. 2021, bo imel v namiznoteniški zgodovini prav posebno mesto. Po več kot 35 letih bo namreč odslej tudi na tekmovanjih dovoljeno nastopati z oblogami v več različnih barvah.

Da na kratko povzamemo zgodovino barvnih oblog v namiznem tenisu - vse do leta 1986 je bilo dovoljeno nastopanje na tekmovanjih z oblogami v enakih barvah. Proti koncu 70-ih let in v začetku 80-ih let 20. stoletja so igralci pričeli to možnost s pridom izkoriščati. Lopar so namreč imeli sestavljen z dvema različnima tipoma obloge (npr. gladka navadna obloga in trava), ki pa sta bili v enaki barvi. Na ta način je bilo obračanje loparja med posamezno točko za nasprotnika izjemno težko razbrati. To je posledično pomenilo, da je imel igralec obilo težav s prepoznavanjem rotacij žogice po udarcih iz različnih tipo oblog. Tako so bili igralci z različnimi oblogami v enakih barvah v veliki prednosti pred ostalimi nastopajočimi na tekmovanjih. V želji, da bi se ta prednost zmanjšala, so pri ITTF (Mednarodna namiznoteniška zveza) v letu 1986 določili ''two colour rule'' oz. ''pravilo dveh barv''. Od takrat naprej so morali biti loparji nato sestavljeni iz lesenega dela in iz dveh oblog, kjer je morala biti ena rdeča, druga pa črna. Tako so igralci lahko hitreje opazili s katero vrsto obloge je nasprotnik udaril žogico in se lahko učinkoviteje pripravili na prihajajočo rotacijo žogice.

V bližnji preteklosti je nato med odgovornimi pri ITTF potekala vrsta debat kako namizni tenis še dodatno popularizirati. Ena od idej za popularizacijo namiznega tenisa je povečanje barvitosti športa. To barvitost želijo med drugim doseči z uvedbo različnih barv tekmovalnih oblog. Tako je od današnjega dne, 1. 10. 2021, odslej na tekmovanjih pod okriljem ITTF dovoljeno nastopati z loparjem, ki ima eno oblogo obvezno črno, druga pa je lahko v rdeči, zeleni, modri, roza ali vijolični barvi.

Tako lahko odslej tudi v naši spletni trgovini najdete povsem nove zelene obloge priznane nemške namiznoteniške znamke Andro. Modeli, kjer je na voljo tudi zelena različica so: Hexer Grip, Hexer PowerGrip in Rasanter R48 . 

Andro Rasanter R48 zelena obloga za namizni tenis
Starejše objave
Novejše objave
Back to top

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna

Nakupuj